Tommi Lievemaan blogi

Mietteitä Pohjois-Koreasta

  • Elintarviketehtaan yhteydessä toimii työntekijöiden lapsille tarkoitettu päiväkoti
    Elintarviketehtaan yhteydessä toimii työntekijöiden lapsille tarkoitettu päiväkoti
Joskus täytyy matkustaa tuhansien kilometrien päähän, jotta voi nähdä kokonaiskuvan paremmin. Kun matkustin Pohjois-Koreaan Korean työväenpuolueen vieraaksi Kom.liiton edustajana, kesti ainakin pari päivää tottua täysin erilaiseen yhteiskuntaan. Vaikka olemme kommunisteja, olemme suurin osa syntyneet ja eläneet koko elämämme kapitalismissa. Se ei voi olla vaikuttamatta aivoihimme. Kun menemme toisenlaiseen, sosialistiseen maailmaan, kestää aikansa kalibroida pääkoppa tähän ympäristöön.

On länsimaisesta näkökulmasta hyvin radikaalia, ettei P-Koreassa ole verotusta. Koulutus, terveydenhoito, julkinen liikenne, harrastusmahdollisuudet jne. ovat kansalaisille maksuttomia. Keskustelin oppaani kanssa näistä asioista, ja minun oli pakko tuoda esiin omalle yhteiskunnallemme ominainen jatkuva stressi ja huoli tulevasta. Työttömyys, maksukyvyttömyys, syrjäytyminen ja muut vastaavat asiat huolestuttavat useimpia ihmisiä.

P-Koreassa kaikki ihmiset osallistuvat yhteiskunnan rakentamiseen tavalla tai toisella. Kukaan ei jää ulkopuolelle. Meillä moni asia jää yksilön omille harteille. Tätä tietysti jotkut kutsuvat vapaudeksi. Näkökulmasta riippuen tätä voi luonnollisesti nimittää vapaudeksi, tai heitteillejätöksi.

P-Korean yhteiskunnasta puuttuu lähes kokonaan tuotantovälineiden yksityisomistus, ja sen myötä puuttuu myös omistava luokka, ns. työnantajat. Tämä luo aivan erilaisen tunnelman yhteiskuntaan; mielestäni se luo toisenlaista vapauden tunnetta. Ihminen ei raada töissä siksi, että joku toinen rikastuu tällä työllä.

Toki ongelmiakin löytyy. Maaseudun kehitys ei ole ollut yhtä ripeää kuin pääkaupunki Pjongjangissa. Tämä näkyy mm. sähkön saatavuuden ongelmina. Tietynlainen byrokratia rajoittaa joitain asioita; juna-asemalle ei voi tuosta vain kävellä ja ostaa lippua. Tiedonvälitykseen toivoisi lisää avoimuutta, myös ongelmista kertovia uutisia jne.

Ihmisten elämä näyttää soljuvan P-Koreassa eteenpäin rauhallisesti ja kiireettömästi (me ulkomaiset delegaatiot aiheutimme isännillemme huomattavan paljon stressiä verrattuna heidän jokapäiväiseen elämäänsä...) Liikenneruuhkia ei käytännössä ole, mutta autoja kyllä löytyy, myös länsimaisia merkkejä.

Kävimme uudessa, modernissa elintarviketehtaassa missä työntekijöille on taattu maksutta monenlaisia palveluita: Lasten päivähoito, parturi-kampaamo, uima-allas, sauna, kori- ja lentopallokenttä jne. Erityisesti mieltäni lämmitti lasten päivähoidon järjestäminen työpaikan puolesta (ks. kuva). Helpottaa kovasti elämää, nimim."kokemusta on".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Entäs nälänhätä? Sitä ei varmaankaan näytetty/kerrottu...

Pjotr Hadermann

Turha koittaa.
Kommunismi voittaa.
Punatorvet maamme laulun soittaa.

Itse Aasiassa kauan asuneena tiedän totuuden.

Tommi vain potee krapulaa Neuvostoliiton kaatumisesta.

Joachim Seetaucher

Jokainen osallistuu yhteiskunnan rakentamiseen, varsinkin ne miljoonat, jotka ovat mielipiteittensä tai sukulaistensa loikkaamisen (eli pakenemisen) vuoksi tuomittuja vankileireille kidutettaviksi.

Näyttivätkö oppaanne sinulle niitä leirejä?

Tekstistäsi muuten huokuu rivien välistä aavistuksen verran, että kokonaiskuva tuosta ihannemaastasi ei enää olekaan aivan yhtä särötön kuin ennen vierailuasi.

Pjotr Hadermann

''Tekstistäsi muuten huokuu rivien välistä aavistuksen verran, että kokonaiskuva tuosta ihannemaastasi ei enää olekaan aivan yhtä särötön kuin ennen vierailuasi.''

Tommi sai aatteen vahvistusta kaiken aikaa riisiviinasta. Se ei loppunut koko matkan aikana.

Pauleli J

Eipä se Pohjois-Koreassakaan niin tasa-arvoista ole. Vaikka rahalla ei saisi ostettua autoa, niin jollakin tavalla joku päättää Koreassa mitä kukin saa. Eli palveluksilla maksetaan autot, sukkahousut ja länsimaiset ylellisyystuotteet niille joilla on päätäntävalta ja varmasti parhaimmat tuotteet ja ylellisyystavarat tarjotaan puolueen johdolle ja sen kavereille, mutta ei välttämättä sille pohjois-Korean hernetehtaan Pertsalle, joka ei Kimiä miellytä. Hernetehtaalla voi olla uima-allas, mutta Pertsalla saattaa olla niin pitkät vuorot ettei altaaseen ehdi ja jaksa.
Tasa-arvo on jokin utopia, jota ei varmaankoskaan saavuteta, mutta turha kuvitella että kommunismi sitä tasa-arvoa takaisi. En tiedä mikä olisi se hyvä systeemi, mutta jokin vika on maassa, jossa suuri osa kansaa näkee nälkää ja pomot keskittää voimansa pommien kehittämiseen, naapureiden uhitteluun. Maassa jossa johto ei edes harkitse neuvotteluja eteläisen naapurinsa kanssa, jossa varmasti riittäisi kansalla halua apuun, onhan moni perhe aikoinaan hajonnut Koreoiden välille kun maat on jaettu...
Minusta on vaikea ymmärtää ko. maata ja erityisesti sen poliittista johtoa.

Pjotr Hadermann

#6
Ainakin nykyjohtaja on usein ruokapöydässä.

Joachim Seetaucher

Yksipuolinen viljatuotteiden syöminen (esim riisin) pöhöttää pötsiä ja Suuri Johtaja on mennyt ruokavaliossa äärimmilleen antaakseen kansalle esimerkkiä askeettisesta elämäntavasta.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Suuri Johtaja eli pyhällä vuorella sijaitsevassa luolassa kerran yhtämittaan kaksitoista vuotta pelkällä riisillä päällään seisten. Näin aivot saivat tarvittavan määrän verta saavuttaakseen poikkeuksellisen valaistumisen.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

USA ja Kanadan rauhandelegaation P-K matkakertomukset kertoivat lähes samanlaisen tarinan kuin T Lievanmaankin.

Googlaa " north korea grand deception by us revealed....".

Totuus on paljon ihmeellisempi kuin satu.

Pasi Tervonen

Täyttä propagandaa koko teksti. Voisi kuvitella, että kukaan ei ole niin sinisilmäinen, että ottaa tämän tosissaan.

Kirjoittajat poikkeuksetta amerikkalaisvastaisia lakimiehiä. Kirjoittajista ainakin puolet on National Lawyers Guildin jäseniä eli käytännössä amerikkalainen vastine Demlalle. Vahvasti vasemmalle kallellaan siis. Luuletko ihan tosissaan, että tällaiset ovat lähteneet liikkeelle ihan objektiivisin mielin?

Suhtaudun erittäin kriittisesti kaikkiin organisaatioihin, jotka käyttävät sanaa "rauha" nimessään. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä on joku vasureiden agitaatioporukka, joka kritisoi imperialisteja, mutta jättää vasemmistolaisideologioiden suorittamat sotatoimet huomioimatta. Tätä teki esimerkiksi suomalainen (NL:n rahoittama) rauhanliike, joka kyllä kritisoi Yhdysvaltojen osallistumista Vietnamiin, mutta sodasta ei yllättäen puhutukaan mitään siinä vaiheessa, kun Pohjois-Vietnamilaiset vyöryivät kohti Saigonia telottaen samalla suuren määrän siviileitä. Sama juttu tapahtui Itä-Euroopan kansannousuissa, joissa NL:n miehitykset koettiin ilmeisesti vain rauhanomaisiksi tankkiajeluiksi tai Afganistanin sodassa, jossa neuvostojoukot olivat vain suorittamassa humanitääristä rauhanparaatia. Tämä teksti ei poikkea edellämainitusta kaksinaamaisuudesta millään tavalla.

Pohjois-Koreaan pääsy on edelleen erittäin hankalaa ja visiitit ovat tarkoin ohjattuja. Et saa itse päättää missä käyt vierailemassa, vaan opas on aina mukanasi. Jos liikut ilman opasta, on karkoitus lähes varmaa. Millä muulla tällaisen toiminnan voi perustella kuin salailulla? Kuvittele tilanne, jossa voisin käydä Yhdysvalloissakin vain Washingtonissa ja kokoajan olisi CIA-agentti ohjaamassa, että mihin saisit mennä. Olisiko tämä sitä kuuluisaa Pohjois-Korean vapautta?

Kim Il-sungistakin tekstissä puhutaan vain suurmiehenä, joka halusi yhdistää Koreat. Jätetään huomioimatta se tosiasia, että P-Korean mielestä tämä yhdistyminen piti hoitaa voimalla. Vuoden 1950 sodasta puhutaan miten Pohjois-Korealaiset puolustivat aluettaan urheasti ja miten Yhdysvaltojen imperialistit pommittivat suurimpia kaupunkeja. Mitään mainintaa ei ole siitä kuka sen rajan yli alunperin hyökkäsi ja kiinalaisistakin puhutaan vain tovereina, jotka tulivat ahdinkoo joutunutta pikkuvaltiota.

Teksti antaa sellaisen kuvan, että P-Korea on omavarainen ihannevaltio, joka lähinnä taistelee ulkoisia uhkia vastaan. Mitään mainintaa en löytänyt esimerkiksi siitä, että parhaimmillaan maassa kulutettavasta ruuasta noin 1/5 on ollut Yhdysvaltojen WFP:n kautta lahjoittamaa. Kyllä se imperialistien tarjoama ruoka näyttää kansalaisille kelpaavan.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

Kieltämättä se kuulostaa propagandalta. Mutta pointini on se, että maailmassa ei ole niin pahoja asioita, etteikö sieltä löytyisi jotain hyvväkin tai hyvää sanottavaa. Ja päinvastoin.

Minäkin suhdaudun kriitisesti sana "rauhaa" ja "demokraattia", jos katsotaan maailmaa WW II jälkeen.Ikävä kyllä ne lakimiesten tuomat asiat pitävät osittain "kutinsa" mitä tulee USA kohtaan.

Taida olla niin, että Tommi on ainoa henkilö tässä puheenvuorossa, joka on käynnyt usein kertaa P-K:ssa. Muut ja minä tiedämme P-k:sta vain median kautta. Eli me (Tommin lukuunottamatta)tiedämme hyvin vähän P-K:sta.

Olen itsekin ihan mielenkiintoissani lähtee P-K:aan jos on vain mahdollisuus siihen.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

"Täyttä propagandaa koko teksti. Voisi kuvitella, että kukaan ei ole niin sinisilmäinen, että ottaa tämän tosissaan."

Jokainen lukija saa päättää itse miten suhdaudutaan tekstiin.

"Kirjoittajat poikkeuksetta ..., että tällaiset ovat lähteneet liikkeelle ihan objektiivisin mielin?"

"vasemman tai oikean" niin molemmissa on ns. toisajattelijoita. Kaikilla on mielepiteensa asiasta miten sitä tulla "hoitamaan". Objetiivisin ajattelun tapa on se, että tuodaan eripuolten mielepiteitä esiin.

"Suhtaudun erittäin kriittisesti kaikkiin organisaatioihin, jotka käyttävät sanaa "rauha" nimessään. Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä on joku vasureiden agitaatioporukka,...sodassa, jossa neuvostojoukot olivat vain suorittamassa humanitääristä rauhanparaatia. Tämä teksti ei poikkea edellämainitusta kaksinaamaisuudesta millään tavalla."

Se on kieltämättä kuulostaa IHAN SAMAAN kuin USA:n sodan propagandalta (paitsi erilta suunnalta)!!! Kuten kirjoitin ym. molemmat puolet (rikokset) pitäisi saada puhua.

"Pohjois-Koreaan pääsy on edelleen erittäin hankalaa ja visiitit ovat tarkoin ohjattuja. Et saa itse päättää missä käyt vierailemassa, vaan opas on aina mukanasi. Jos liikut ilman opasta, on karkoitus lähes varmaa. Millä muulla tällaisen toiminnan voi perustella kuin salailulla? Kuvittele tilanne, jossa voisin käydä Yhdysvalloissakin vain Washingtonissa ja kokoajan olisi CIA-agentti ohjaamassa, että mihin saisit mennä. Olisiko tämä sitä kuuluisaa Pohjois-Korean vapautta?"

Snowden ja Manning kertoivat toista tarinaa....... "vapaudesta"! Maailma ei ole mustavalkoinen.

"Kim Il-sungistakin tekstissä puhutaan vain suurmiehenä, joka halusi yhdistää Koreat. Jätetään huomioimatta se tosiasia, että P-Korean mielestä tämä yhdistyminen piti hoitaa voimalla. Vuoden 1950 sodasta puhutaan miten Pohjois-Korealaiset puolustivat aluettaan urheasti ja miten Yhdysvaltojen imperialistit pommittivat suurimpia kaupunkeja. Mitään mainintaa ei ole siitä kuka sen rajan yli alunperin hyökkäsi ja kiinalaisistakin puhutaan vain tovereina, jotka tulivat ahdinkoo joutunutta pikkuvaltiota."

Historiasta olen lukenut sen verran, että voin totea siitä, että koko totuudesta kukaan ei tiedä. Propaganda on monilta suunnilta. Mutta sodan lietsominen ja/tai toisten ihmisten demonisoiminen ei ole hyvä tapa ratkaista ongelmia.

" Teksti antaa sellaisen kuvan, että P-Korea on omavarainen ihannevaltio, joka lähinnä taistelee ulkoisia uhkia vastaan. Mitään mainintaa en löytänyt esimerkiksi siitä, että parhaimmillaan maassa kulutettavasta ruuasta noin 1/5 on ollut Yhdysvaltojen WFP:n kautta lahjoittamaa. Kyllä se imperialistien tarjoama ruoka näyttää kansalaisille kelpaavan."

P-K:sta luin aika paljon. Mutta ei niin paljon, että tiedän kuinka omanvarainen se on (ei ainakaan täysin), mutta tiedän sen verran (lukemani perusteella)ulkomaiden ruoka-avustusten lukuunottamatta se on aika paljon omanvarainen valtio. Netistä saada jotain tietoja siitä.

Kyllä imperialistin apu kelpaa heille, niin kuin imperialisti käy Kiinaan pyytämässä rahaa (ostaa velkansa), vaikka kuinka kritisoitiin Kiinaa totalitarismista. Näin se vaan asiaa menee maailmassa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Hienoa, että on löytynyt ihannemaa. Kannattaisiko Tommi Lievemaan asettua sinne pitemmäksikin aikaa. Varmaan hänellekin voitaisiin osoittaa Pohjois-Koreasta jokin työ, jossa hän vapautuisi huolistaan jonkun toisen rikastumisesta, kuten Espoossa. Olisi todella kiinnostavaa lukea häneltä uusi raportti muutaman vuoden oleskelun ja sikäläisen työuran pohjalta.

Toni Kaskela

On tainnut vierailulla unohtua että Pohjois-Koreassa KAIKKI mitä länsimaalaisille vieraille näytetään on suurta, ennakkoon käsikirjoitettua ja ohjattua, teatteria. Länkkäreitä ei myöskään koskaan päästetä mihinkään ilman opasta joka ohjaa vieraan oikeisiin paikkoihin ja oikeaan aikaan.

Käyttäjän JaakkoTulkki kuva
Jaakko Tulkki

Hyvin pukeutuneita lapsukaisia! Kylläpä pohjoiskorealaisilla on varaa ostaa hyviä vaatteita.

Joachim Seetaucher

Tietysti, kun siellä ei ole veroja!

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Muutama kysymys:

Saako Korean demokraattisen kansantasavallan kansalainen lähtökohtaisesti vapaasti poistua valtiosta?

Saako Korean demokraattisen kansantasavallan kansalainen vapaasti keskustella maassa laillisesti oleskelevan ulkomaalaisen, esimerkiksi sinun, kanssa?

Joachim Seetaucher

No eihän lähtökohtaisesti kukaan halua sieltä poistua, mutta jos joku kuitenkin sellaista yrittää, niin mielenterveydellisen hoidon tarpeessahan hän on ilman muuta.

Mitä siihen keskusteluun tulee, niin Pohjois-Korean hallitus jopa proaktiivisesti järjestää keskustelutilaisuudet ulkomaalaisten vierailijoiden ja paikallisten välille. Näin ei menetellä kapitalistisissa maissa turistien kohdalla.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kiitos, mutta mieluusti kuulisin vastauksen kirjoittajalta itseltään.

Lauri Korhonen

Entä ydinaseohjelma hyvinkö etenee?

Käyttäjän JuhaniVinberg kuva
Juhani Vinberg

ICD 10:ssa on tällaiseen sopiva diagnoosinumero F22.0, omat havainnot tulkitaan tukemaan pinttynyttä harhaluuloa. Ammatilisesti en ota kantaa työkykyyn tai lääkitykseen, diagnoosinumero on vain ehdotus.

Johannes Kytö

Moniko on Lievemaan lisäksi käynyt paikan päällä?

Sitähän minäkin.

Kaikki ei ole mustavalkoista Yleisradion totuutta edes Pohjois-Koreassa.

Toimituksen poiminnat