Tommi Lievemaan blogi

Huijaus nimeltä eläkeiän nosto

Tyhmepi voisi luulla, että eläkeikää kannattaisi ennemminkin laskea tilapäisesti ja työaikaa lyhentää, kun maassa on työttömiä puolisen miljoonaa ja pätkätyöläisiä 1,2 miljoonaa ihmistä. Ja eläkerahastoissa on rahaa niin että sitä pitää jakaa ainakin eläkeyhtiöiden johtajille lapiolla mättäen. Iso osa näistä työttömistä ja pätkätyöläisistä ei tule aikanaan saamaan pennin latia näiltä firmoilta.

Mutta onneksi työmarkkinajärjestöissä ja hallituksessa ei olla tyhmiä vaan viisaita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Matias Härkönen

Hyvä ehdotus. Otetaan käyttöön 4 tunnin työpäivät ja ihmiset eläkkeelle 50 vuotiaina. Enää jää yksi kysymys. Kuka maksaa kaiken?

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Mistä rahoista tällä hetkellä maksetaan työntekijöiden palkat, verot ja eläkemaksut? Mistä nämä rahat tulevat? Ne tulevat elinkeinoelämän tuotoista. Palkallinen työntekijä tässä välissä on vain välttämätön paha, josta teknologian avulla pyritään pikkuhiljan eroon. 50% työtehtävistä tulee katoamaan seuraavan 20v kuluessa eikä uusia tule tilalle kuin murto-osa. Ensiarvoista ei siis ole "työurien kasvattaminen" (mihin kukaan ei oikeasti eläkeiän nostamisella kuvittelekaan päästävän (paitsi silmäänsahatut, hyväuskoiset) ) vaan elinkeinoelämän kilpailukyvyn, tuottavuuden kehityksen, tuotekehityksen ja ostovoimaisten kuluttajien olemassaolon turvaaminen. Näihin tavoitteisiin ei päästä eläkeiän alarajaa nostamalla. Tuskin kukaan vakavissaan uskoo tätä. Eläkeiän yläraja pitäisi poistaa kokonaan.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Eikö ole myös niin, että eläkeiän nostolla kasvatetaan eläkeyhtiöiden voittoja kun työttömät korotetun eläkeiän tyypit ovat valtion elätteinä muutaman vuoden ylimääräistä ennen kuin eläkkeitä joudutaan alkamaan maksaa.

Eläkevakuutusyhtiöille eläkeiän nosto on suoraa tuottoa.

Nekin konsulttifirmat tienaavat, jotka "uudelleenkouluttavat" näitä eläkkeelle pääsyä odottavia pitkäaikaistyöttömiä.

Iäkkäämpien työntekijäin ns. hiljainen osaaminen menee aivan haaskiolle, se on resurssien tuhlausta.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #5
Pekka Heliste

rahat tulevat asiakkailta, ei yrityksellä ole rahaa maksaa palkkoja eikä muitakaan kuluja.

Ja työntekijä on myöskin asiakas, jos asiakas airtisanotaan ja korvataan robotilla niin robotti ruostuu toimettomana, kun ei ole asiakkaita

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #9

Näin on. Ostovoimaiset asiakkaat ovat yritystoiminnan ensimmäinen edellytys. Siten nykyinen rahan kierto ei ole toimi kun tuotantoteknologia korvaa ihmisen koneistostaan. Tarvitaan uudenlainen kierto, ajoissa. Nyt.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Tulisi ennemminkin lopettaa koko nykymuotoinen eläkejärjestelmä ja siirtyä malliin, jossa ihmiset itse säästävät eläkkeensä ja saavat valita eläkeikänsä vapaasti.

Jukka Mäkinen

Oikein hyvä ajatus, sillä ehdolla että jo maksetut eläkemaksut palautettaisiin kaikille takaisin, korkoineen.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Toki näin. Olisi varmaankin järkevintä järjestää homma niin, että kukin voisi päättää, antaako eläkeyhtiöille nykyisen osuuden palkastaan vai pitääkö sen itsellään. Jo maksetut eläkkeet tulisivat sitten vaikka nykyisen järjestelmän mukaan takaisin.

Käyttäjän lievemaa kuva
Tommi Lievemaa

Juhani Sademaa:
Lue Marxia. Ei ole olemassa mitään "elinkeinoelämän tuottoja", vaan kaikki lisäarvo syntyy työläisten työllä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tutustukaa nyt todella Pohjois-Korean käytäntöihin ja lainsäädäntöön. Sieltä suomalaisten pitää ottaa oppia myös eläkeasioissa. Meidän ei tarvitse muuta kuin kääntää sikäläiset lait suomeksi ja ruotsiksi sekä sitten säätää samanlaiset. Todella hienoa ja fantsua ja aivan helposti.

Toimituksen poiminnat