Tommi Lievemaan blogi

Suomalaisen vaalikeskustelun vaihtoehdottomuus on häkellyttävää

Tänään on ehkä pakko kiduttaa itseään katsomalla eduskuntapuolueiden suurta vaalikeskustelua Ylellä. Toimittajat kun tekevät varmasti totuttuun tapaan kaikkensa, ettei asioista vain keskusteltaisi rehellisesti ja faktoihin pohjautuen.

Esimerkiksi Stubbia pitäisi hiillostaa kokoomuksen 2 miljardin euron tuloveron kevennysvaatimuksista. Onhan se hullua, että puhutaan "kestävyysvajeesta" ja budjetin tulopohjan tietoisesta rapauttamisesta sujuvasti melkeinpä samassa lauseessa. Mutta tuskin toimittajat kykenevät näin monimutkaiseen ajatteluun.

Voisi myös tuoda esiin meille hyvin vertailukelpoisen maan politiikkaa, nimittäin Ruotsin. Ruotsin punavihreä hallitus on julkistanut kevätbudjettinsa, ja se on kotoiseen keskusteluumme verrattuna kuin toiselta planeetalta. Meillähän elvytys on julistettu kuolemansynniksi, vaikka talouden asiantuntijat sitä suosittavatkin tässä tilanteessa. Mutta katsokaa Ruotsin hallituksen budjettiesitystä: 

Ruotsin kevätbudjetti (punavihreä hallitus)

- kiristää verotusta
- kohentaa sosiaaliturvaa
- panostaa koulutus- ja työharjoittelupaikkoihin

- yli 800 miljoonaa euroa hyvinvointiin ja työllisyyteen
- toistasataa miljoonaa vanhuspalveluihin
- korotus yksinhuoltajien sosiaaliturvaan
- satsauksia rautateihin, ympäristönsuojeluun ja asuntorakentamiseen

- ansiosidonnainen työttömyysturva kohenee huomattavasti

- työnantajamaksujen ja verojen korotukset
- ydinvoiman verotus kiristyy
- kotitalousvähennysoikeutta rajoitetaan

- työttömyys 7 prosenttiin (tavoitteena EU:n alhaisin työttömyys viiden vuoden päästä)

Mutta kuten sanottu, tuskin Ylen toimittajat kykenevät näin vaativaan ajatteluun. He todennäköisesti tyytyvät kysymään eduskuntapuolueiden johtajilta, montako miljardia nämä ovat valmiita leikkaamaan ja mihin leikkaukset kohdistuvat.

Ja tuskin kotoiset demarit ja vihreät ikipäivänä kykenisivät tällaisiin irtiottoihin EU:n kuristuspolitiikan vaatimuksista. On myös hyvä muistaa Ruotsin hallituksen aktiivinen ulkopolitiikka, Palestiinan valtion tunnustaminen sekä tuomio Saudi-Arabian hirmuvallalle. Ei kuviteltavissa meillä Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Nou hätä, Tommi. Seurasin Venäjän niin presidentti- (2012) kuin duumavaalien (2011) vilkasta kansalaiskeskustelu (tricolorin lautasantennin kautta) ja meno oli kerrassaan mahtavaa!

Tarjonta oli laaja ja vaikutelmaksi jäi, että jokaiselle oli jotakin vaihtoehtoa.

P.S.: Toimittajat tekivät totuttuun tapaansa kaikkensa, että asioista keskusteltiin rehellisesti ja faktoihin pohjautuen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jos korottaa työnantajamaksuja,miten voi olettaa että ne palkkaisivat enemmän porukkaa töihin,,tai jos pienyrittäjien verotusta kiristetään,,kehottaako/kannustaako se työntekoon,vaivannnäköön,,työllistämiseen ?
Julkisen puolenko yksin tulisi työllistää,,ai niin,,kommunismissa pitää,,!

Käyttäjän lievemaa kuva
Tommi Lievemaa

Ruotsi on selvinnyt niin 1990-luvun alun kuin 2008 jälkeisestä lamasta Suomea paremmin. Suomessa jankutetaan leikkauksista ja kapitalistien verotusta kevennetään. Suurtyöttömyys kuitenkin on ja pysyy, ainoa seuraus on ollut kapitalistien rikastuminen (mikä oli tietysti tarkoituskin). Olisiko aika jo kokeilla uudenlaisia lääkkeitä?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Suurtyöttömyyden syy on se että meiltä puuttuu noin 15000 yritystä jotka työllistäis,,työttömyys on seuraus,ei syy !
SKP/KTP/STP siis varmaan tukevat pienyrittäjiä heidän kamppailussaan työllistämisen esteiden poistamiseksi sekä uusien yritysten synnyttämiseksi,,!??

Käyttäjän lievemaa kuva
Tommi Lievemaa

1990-luvun alun lama hävitti Suomesta 50 000 yritystä ja aiheutti yhä jatkuvan massatyöttömyyden. Lama taas oli seurausta 1980-luvun lopun politiikasta eli pääomamarkkinoiden vapauttamisesta jne. joilla valmistauduttiin EU-jäsenyyteen. Eli noiden 50 000 yrityksen hävittäminen tapahtui porvaripuolueiden toimesta ja politiikalla.

Toimituksen poiminnat