Tommi Lievemaan blogi

Hallitus leikkaa köyhiltä - rahat sotaan varustautumiseen

Sipilän hallitus lähtee ”sopeuttamaan” taloutta valtiovarainministeriön arvion pohjalta, eli 4 miljardia valtion ja 2 miljardia kuntien osalta. Tähän lisänä tulee vielä arvioitu 4 miljardin kestävyysvajeen umpeen kurominen. Leikkauksia ja rakenteellisia uudistuksia on siis luvassa lähivuosina noin 10 miljardin euron edestä. Kukaan ei tiedä, mitä tämänsuuruisista leikkauksista seuraa – kyseessä on edesvastuuton ihmiskoe.

Tänään Helsingin Sanomat raportoi hallitusneuvotteluista laajasti, ja puhetta on myös sotilasmäärärahoista (”Perusporvarihallitus lupaa isoja muutoksia”). Kuin ohimennen jutussa todetaan, että Hornet-hävittäjien uusiminen on edessä, ja hintalappu on arviolta 8,5 miljardia euroa. Summa on kuin sattumalta samaa suuruusluokkaa kuin ”sopeuttamis”tarve. Lisäksi tulevat merivoimien uudet alukset, jotka on HS:n mukaan uuden hallituksen ostettava ja maksettava.

Nyt näyttääkin siltä, että eläkeläiset, työttömät, työssäkäyvät vähävaraiset, sairaat, vammaiset jne. laitetaan maksamaan Hornetit ja muut megakalliit sotahankinnat. Venäjää vastaan käydään erittäin voimakasta sotaisaa propagandakampanjaa, ja Suomi on sitoutettu Natoon isäntämaasopimuksin ja muiden siteiden avulla. Ollaanko valmistautumassa Venäjän vastaiseen sotaan, ja sitä varten tarvitaan hyvinvointivaltiota romuttavia jättileikkauksia?

Sipilä kommentoi hallitusneuvotteluja HS:n mukaan seuraavasti: ”Todettiin yhdessä, että Suomi on jäänyt menestyksensä ja edellisille vuosikymmenille jyvitetyn hyvinvointiyhteiskunnan vangiksi”, ja lisäksi: ”Tarvitaan yhteiseen visioon perustuvaa muutosta”. Kuin ohimennen mainittiin myös, että ”kuuden jälkeen illalla Smolnaan saapui Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg”. Miksi ylintä sotilasjohtoa tarvitaan siviilihallituksen muodostamisessa? Olivatko keskustelunaiheena Puolustusvoimien tulevat jättihankinnat tai peräti sotasuunnitelmat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Matias Härkönen

Eläkeläiset, työttömät, vammaiset ja sairaat ovat pääasiassa nytkin vain nettosaajia. Tuskin voidaan siis puhua siitä, että heidät laitetaan maksamaan mitään. Sen sijaan moni haluaa parantaa heidänkin asemaansa. Nyt ja tulevaisuudessa. Sen takia on pakko karsia kuluja, joihin meillä ei ole varaa.

Puolustuksessa taas ei paljoa voi tinkiä. Se on valtion perustehtäviä ja meillä on naapurina venäjä. Niin paljon kuin se kirpaiseekin, niin puolustuksesta on pidettävä huolta.

Nuo sotapuheesi on naurettavia.

Kalevi Wahrman

Työeläkettä saavat maksavat enemmän veroa kuin vastaavan kokoista palkkaa saavat.

Kari Ahveninen

Miksi? Olisiko kenties siksi että edeltäneet hallitukset ovat kiristäneet eläkkeiden verotusta? Vai onko sekin perussuomalaisten syytä?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #13

ÄÄnestivätkö persut kiristyksen puolesta vaiko sitä vastaan..siitähän se riippuu olitteko osasyyllisiä vaiko ette.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Niimpä..viimeisessä ruhtinaallisessa,olikse nyt 0,39% korotuksessa kävi niin,että saan nyt nettoa viis euroa vähemmän,kuin ennen. :) tosi on!

Käyttäjän lievemaa kuva
Tommi Lievemaa

Sodassa ei ole mitään nauramista. Suomi on Naton liekanarussa Venäjän vastaisessa rintamassa valmistautumassa sotaan. Hornetit maksavat 8,5 miljardia, eli samanverran kuin "kestävyysvaje", joka revitään vähävaraisten selkänahasta mm. alv:in korotuksin ja etuuksien jäädyttämisin.

Hornetien hankinta on sama kuin heittäisi rahat kankkulan kaivoon, sen ainoa tarkoitus oli/on nuolla USA:n takapuolta, kuten Elisabeth Rehn myönsi hiljattain.

Toni Lahtinen

Puolustukseen panostaminen ei ole pelkää "Natoilua", sillä vain voimakkaan puolustuskyvyn omaava maa voi pysyä mahdollisissa kriiseissä puolueettomana. Maa, joka laiminlyö puolustuskykynsä, on mahdollisessa kriisitilanteessa kriisin kaikkien osapuolien silmissä alue, jota vihollinen voi halutesssaan käyttää mahdollisen hyökkäyksen suorittamiseen. Näin ollen heikosta puolueettomasta maasta tuleekin kriisin myötä kaikkille osapuolille potentiaalinen uhka.

Esimerkkinä tällaisesta voidaan pitää vaikka Suomea, joka 30-luvulla laiminlöi oman puolustuksensa. Yksi talvisotaan johtaneista syistä oli Neuvostoliiton epäluottamus Suomeen haluun ja/tai kykyyn puolustaa alueidensa koskemattomuutta. Stalin pelkäsi mahdollisen hyökkääjän (vuoden 39-lopulla lähinnä Iso-Britannia ja Ranska, koska NL Saksan kanssa liitossa) voivan käyttää Suomen alueita mahdolliseen hyökkäykseen Neuvostoliittoa vastaan.

Matias Härkönen

Ensimmäiset hornetit poistetaan käytöstä aikasintaan 2025, eli 10 vuoden päästä. Mahdolliset hankintapäätökset tehdään aikasintaan 2020 luvun alussa. Sipilän hallitus ei siis ole vielä hankkimassa yhtäkään Hornettia. Ne tehdään myöhemmin jos tehdään.

Nykyiset leikkaukset tehdään, koska olemme eläneet yli varojen. Pidemmän päälle se toimi ja sen luulisi kommarinkin ymmärtävän.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Päitä putoo ku leikkuriheiluu, valtion lapatessa vähäosisia giljotiiniin. Herrat pääsee juhliin kunhan ensin suoritetaan kansan puhdistus ja suin jopa väestön harvennus. Mahtaa olla tulevilla karsivat oltavat työleireillä lahtausta odotellessa.

Christer Falenius

Puolustusmäärärahojen korottaminen edellyttäisi jonkinlaista uhkaa jota ei ole näkyvissä. Puolustusmenoja voisi vähentää.

Christer Falenius

Puolustusmäärärahojen korottaminen edellyttäisi jonkinlaista uhkaa jota ei ole näkyvissä. Puolustusmenoja voisi vähentää.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Lue Soinin lausuma iltapäivälehdestä.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Hornettimme pitävät Migit pois ilmatilastamme,,silloin se saa maksaa vaikka 100 miljardia,nämä tehtävät pitää hoitaa !

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mikäli tedotusvälineihin on uskomista niin Migit vieraileva tavallisen tiuhaan ilmatilassamme Horneteista huolimatta.

Käyttäjän lievemaa kuva
Tommi Lievemaa

Juuri noin kuin Jari Pirppu tuntuu ajattelevan myös Sipilä hallituskumppaneidensa kanssa. Sipilä ei tosin ennen vaaleja puhunut mitään tällaista. Keskusta ja Sipilä huijasivat kylmästi ihmisiä. Vaaleissa voi huijata ja valehdella silmät ja korvat täyteen ilman, että siitä koituu minkäänlaisia rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tommi, meillä on monta kommunististä puoluetta nimieroilla tosin, onko omasi paras ?

Käyttäjän lievemaa kuva
Tommi Lievemaa

Miksi Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg oli kutsuttu Smolnaan? Ei kai valmisteilla ole sotilasjuntta?

Matias Härkönen

Kyllä! Sitä ne aivan varmasti valmistelee.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Matias Härkönen

Kyllä valmistelevat. Reservin kapteenista, Tasavallan Presidentti Sauli Niinistöstä, tedään sotilasjuntan marsalkka.

Kenraalikuntaan nimitetään seuraavat neljän tähden kenraalit.

Res.kapteeni Juha Sipilä, res.korpraali Alexander Stubb, res.alikersantti Timo Soini, res.vääpeli Tom Packalen, res.ltn. Jussi Niinistö, res.kapteeni Eero Lehti, res. yliltn. Antti Kaikkonen.

Janne Hilden

Ken tietää.
Sama komentaja jo allekirjoittelee Suomen valtiosopimuksiakin poliitikkojemme puolesta.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Tommi, kirjoitit: "Hallitus leikkaa köyhiltä - rahat sotaan varustautumiseen".

Minun venäläiset tuttavani totesivat jo kevättalvella, että juuri näin tehdään Kreml:issa....

Ja se oli muuten eräs tärkein syy miksi valtionvarainministeri Aleksei Kudrin otti lopputilin jo vuonna 2010: rahat pannaan aseisiin eikä infraan, alkutuotantoon, sosiaalisiin reformeihin jne, jne.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ylen eilinen MOT-ohjelma paljasti jo tiedossa olleen rikkaiden vedätyksen. Yhtiöveroale siirtyi suoraan voittoihin ja osingonjakoon.

Yhtiöveroalen aiheuttamat valtion verotulojen menetykset olivat MOTin mukaan viime vuonna 1,8 miljardia euroa.

Vuodeteen 2007 verrattuna, siis ennen rahakuplaa ja lamaa, yhtiöverotuksen tuotto on alentunut niin, että valtion ensi vuoden verotulomenetys on yli kolme miljardia.

Kapitalistien, rikkaiden ja keinottelijoiden veroalet ja sotamenot kustannetaan julkisen talouden leikkauksilla ja työtätekevien verojen ja maksujen korotuksilla.

Sipilän, Soinin ja Stubbin oikeistohallitus jatkaa kokoomusjohtoisten Kataisen ja Stubbin hallitusten viitoittamalla tiellä. Kuri ja kiristys vain kovenee.

Toni Lahtinen

Eipä tuo yhteisöverojen tuottojen lasku ole pelkästään veroalen syytä. Myös yritysten tulosten summa on laskenut, eli verotulojen pudotusta olisi tullut ilman veron alennuksiakin.

Siitä olen samaa mieltä, että yhteisöveron lasku ei ollut järkevin tapa yksityisen sektorin piristämiseen. Tehty alennus paransi vain valmiiksi voitollisten yritysten taloudellista tilannetta, mutta jätti kannattavuuden rajoilla kitkuttelevat yritykset, kuten tappiollisetkin yritykset, oman onnensa nojaan.

Parempi keino olisi tn. ollut vaikkapa työnantajamaksujen alennus, joka olisi parantanut kaikkien yritysten kannattavuutta, ja suurimman hyödyn olisivat saaneet työvoimavaltaisemmat yritykset.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Kyllä siellä oli Suomen vasemmisto yhdessä rintamassa alentamassa yhtiöveroa. Terveiset Urpilaiselle ja Arhinmäelle.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tuolla toisesta lehdestä juuri luin,miten "työväenpuolueen" johtaja Soini ilmoittaa..kesken neuvottelujen..siis kesken neuvottelujen,että jo nyt ainoa varma rahaa lisää saava taho on puolustusvoimat..näyttääkös tää nyt
jotenkin samanlaiselta,kuin tuolla itänaapurissa..noh tämähän on varsin varma konsti,joka tehoaa missä vaan meilläkin..åoåulismia siellä,populismia täällä..mitens sen luottamuksen kanssa,kun Soini lupailee kesken kaiken..pitikös ne neuvottelut julkaista sitten,kun kaikki on valmista

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Juhannuksena 1944 Neuvosto-Venäjä ajoi minut toisen pois kotoani, tappoi sukulaisiani, ryösti kotini. Siitä asti olen ollut evakossa eikä paluusta ole tietoa.

Jälleen Neuvosto-Venäjä on koonnut hyökkäysvalmiita prikaateja rajan taakse kuten 1939 kesällä ja syksyllä. Mihin minä menen evakkoon tällä kerralla?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomi järjestää 60 % Euroopan väestöstä evakon Afrikan maihin.

Käyttäjän LauriLuttinen kuva
Lauri Luttinen

Kannattaisiko Tommi ottaa nokkaunet? Vaikutat väsyneeltä.

Jari Leino

Putinin vika.

Mitään tällaista ei tarvittaisi, jos Vladimir Iljits Putin suostuisi myöntämään kansainvälisen vastuunsa ja toteaisi, että Suomen eläkeläiset, työttömät, työssäkäyvät vähävaraiset, sairaat, vammaiset jne. ovat hänen vastuullaan, joten hänen on Gazpromin suurimpana omistajana lähetettävä heille ilmaista kaasua ja öljyä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ei kai siinä ole mitään vikaa, että puolustusvoimia vahvennetaan, mutta lopputuloksena on, (laivat ja hävittäjät), että näitä hallitsee muutama tuhat suomalaista.
Entä kun ne on poissa?
Eli on selvää, että Suomea rustataan jatkuvasti NATO-kuntoon eikä kyse ole enää mistään 'kansan armeijasta', vaan pikemminkin palkka-armeijasta.

Henry

Toimituksen poiminnat