Tommi Lievemaan blogi

Orpo myönsi sote-huijauksen?

Orpo sanoi juuri uutisissa (puhuessaan eduskunnassa), ettei soten valinnanvapaus ole säästötoimi, vaan sillä pyritään siihen että ihmiset pääsevät hoitoon.

Astuttuaan virkaansa hallitus julisti, että sotella saavutetaan 3 miljardin euron säästöt. Tämä oli tärkein peruste koko uudistukselle, kun piti puuttua väitettyyn "kestävyysvajeeseen".

Miten se asia lopulta on, ministeri Orpo? Myönsitkö juuri, että koko uudistus on vain tulonsiirto yksityisille terveysalan yrityksille? Ja myönsitkö myös ettei kestävyysvajetta oikeasti ole olemassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Nyt Iltalehdessä: Sipilä soten valinnanvapauden nollasäästöstä: ”Ei sitä tietääkseni ole koskaan perusteltu säästöillä”

https://m.iltalehti.fi/politiikka/2018051722009509...

"Kustannuksia sote säästää ilman muuta. Muutos on iso myös kansalaisen kannalta, valinnanvapaus tuo ihan uuden elementin jokaiselle suomalaiselle, Sipilä vastasi."

https://yle.fi/uutiset/3-10097114

Käyttäjän lievemaa kuva
Tommi Lievemaa

Muistan kuin eilisen päivän hallituksen lupaukset 3 miljardin euron säästöistä. Siitä ei kuitenkaan koskaan ole ollut kyse sote-uudistuksessa. Eihän hallitus olisi mitenkään kehdannut eikä voinut sanoa kansalle päin naamaa, mistä uudistuksessa on oikeasti kyse: miljardien sote-bisneksen siirtämisestä yksityisen pääoman voitontavoittelun piiriin.

Niinpä hallitus perusteli uudistustarvetta ylevästi säästöillä ja "kestävyysvajeen" paikkaamisella. Myöhemmin puheet säästöistä on käytännössä unohdettu, ja keskustelua on käyty lähinnä siitä, kuinka paljon kustannukset kasvavat.

Uskomatonta kyllä, kaikki tämä menee Suomessa läpi, kiitos hampaattoman ja lammasmaisen median ja samanlaisen "opposition".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet ajattelemattomuuksissasi tai tietoisesti sekoittamassa kaksi asiaa.

Valinnanvapaus on vain yksi osa soteuudistusta. Soteuudistusta kokonaisuudessaan on markkinoitu mm. säästämisen perusteella, mutta ei valinnanvapautta siinä erikseen. Valinnanvapaus on tarkoitettu palvelujen parannukseksi. Säästöt tulevat sitten (siitä huolimatta) toisaalta.

Tämän kirjoitin hallituksen näkökannalta ilmoitettua logiikkaa tukien. Henkilökohtaisesti en ole perehtynyt kaavaillun soteuudistuksen kokonaiskustannusvaikutukseen enkä ota siihen selkeää kantaa. Vaikuttaa kuitenkin epäilyttävältä - ei niinkaan valinnavapauden vuoksi pelkästään, vaan maakuntahallinnon vuoksi.

Toimituksen poiminnat